Support This Is Our Househttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2020/05/Support-This-Is-Our-House.png / 1100 / 150 /

Hij verliet Tilburg andermaal voor Berlijn, maar dit keer niet voor even. Dj/producer Budakid is er een gevestigde naam geworden in de melodic house-scene. Hij releaste al op vooraanstaande labels als Last Night On Earth, Einmusika en – recentelijk – Solomun’s Diynamic. Als dj wisselt hij vaste club- optredens in de Duitse hoofdstad af met shows door heel Europa en ook al erbuiten. Op ADE 2019 heeft hij 3 optredens. This Is Our House was onlangs in Berlijn en zocht Budakid op, voor en tijdens een gig in club Watergate. “Ik ben geen goudzoeker, het is hier gewoon echt goed voor mij.”

 

Hoe een jonge artiest eruit ziet die zijn droom aan het waarmaken is in de capital of electronic music? Observeer deze donderdagavond even hoe Kevin Huizing, aka Budakid, aankomt op een terras tegenover U-bahn Schlesisches Tor, en je kunt je er wat bij voorstellen.

Mooi om te zien hoe hij inmiddels kind aan huis is bij de Einmusika-familie. Medewerkers, dj’s en vrienden ontvangen hem met open armen. De kid zelf straalt van oor tot oor.

Het gezelschap warmt zich hier richting Einmusika’s showcase-nacht in club Watergate, pal om de hoek. Jonas Saalbach zit aan een biertje, hij zal straks het stokje van opener Budakid overnemen met een live optreden. Samen maakten ze al veel muziek, en inmiddels zijn het goede vrienden.

Budakid

Warm bad

Labelbaas Samuel (dj/producer Einmusik) is er nog niet bij. Nog niet zo lang geleden vader geworden, gaat hij eerst even slapen. En zet hij zijn wekker voor de afsluitende set.

Budakid bracht al diverse tracks uit op Einmusika, een label dat met melodic house en techno als rode draad goed bij hem past. Maar waar hij zich niet aan vastpint, omdat hij ‘verschillende stijlen wil blijven maken’.

Zijn dj-boekingen worden verzorgd bij zusterbedrijfje Ledger. Hij ervaart ook dit bedrijf als een warm bad. Grootverdiener is hij nog niet, headliner idem, maar leven van muziek, in deze stad, dat is al zoveel waard.

Naast het enorm inspirerende muzikale klimaat, is Berlijn financieel ook vriendelijker

Budakid

“Ik zie mijzelf niet als een goudzoeker, in de zin dat ik met de Berlijnse attitude wil pronken. Het is hier gewoon echt goed voor mij. Naast het enorm inspirerende muzikale klimaat, is Berlijn financieel ook vriendelijker in vergelijking met Amsterdam bijvoorbeeld.”

Dat was in Nederland wel anders. “Daar was er veel onzekerheid. Hier hoef ik niet op een houtje te bijten. Ik kan gewoon elke dag met muziek bezig zijn.”

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Tijdens zijn studie aan de Fontys’ Rockacademie in Tilburg verbleef hij enkele jaren terug al een paar maanden in Berlijn, voor een minor. Het gaf hem al even de kans om te ruiken aan klimaat.

Hij haalde ondertussen ook veel uit zijn opleiding Electronic Music Production in Tilburg, zegt hij. “De Rockacademie was een soort speeltuin. Ik heb daar echt 4 volle jaren de tijd en ruimte gekregen om me muzikaal te ontwikkelen. Daarnaast heb ik er ook veel connecties opgedaan met gelijkgestemden.”

Na zijn afstuderen in 2018 keek hij het nog even aan in Nederland, om daarna terug te keren naar Berlijn. “Ik dacht: fuck it, ik ga het gewoon proberen.”

En dat leverde veel op. Er is veel gebeurd sinds we Budakid voor het laatst interviewden, rond zijn optreden voor onze livestream-serie This Is Our House Live (zie onder). “Hier in Berlijn werden echt deuren geopend. Sinds mijn verhuizing naar Berlijn ben ik in een mooie, gestage lijn omhoog gegroeid.”

 

Diynamic

Naast diverse releases op Einmusika bracht hij tracks uit bij labels als Exploited, Lost&Found van Guy J en DAYS like NIGHTS van Eelke Kleijn. ‘Creatures’ kwam uit op Last Night On Eart van Sasha, die Budakid al eens uitnodigde voor zijn gelijknamige radioshow. En recent dus ‘1991’, naar zijn geboortejaar, op het grote Diynamic-label van Solomun.

Ondertussen kwamen er, via Ledger, steeds meer en steeds mooiere boekingen. Vorig jaar stond hij onder meer op Fusion Festival en Tomorrowland. In Berlijn draait hij met regelmaat in clubs als Kater Blau en Watergate. Op ADE 2019 is hij ook present, hij draait er maar liefst 3 keer.

En vannacht dus eerst nog in Watergate. We zullen Budakid daar straks een mooie, melodieuze set horen draaien. Hij mag dan opener zijn, het staat al vol met liefhebbers en als Jonas Saalbach overneemt is de dansvloer, pal aan de Spree gelegen en ook uitkijkend op deze rivier, meer dan warm.

Budakid

Scene Berlijn

Hoe hij de scene momenteel ervaart in Berlijn? “Het is nog altijd heel dynamisch, met ontzettend veel feesten. Ik zie de laatste tijd wel meer underground- initiatieven uit de grond schieten, als reactie wat er in het club landschap gebeurt. Veel clubs worden gedwongen (gedeeltes) te sluiten, omdat er bijvoorbeeld klachten en/of nieuwe bouwprojecten plaats vinden.”

Omdat macht en geld hier de hoofdrol spelen, nemen mensen als reactie daarop zelf het initiatief om een feest op te zetten. “Ieder weekend zijn er nu wel enkele illegale – of beter gezegd: private – feestjes. In bossen of bij mensen thuis. Ik draai daar regelmatig, wat heel fraai is en waar de sfeer erg vriendelijk en open is.”

 

>> Zie ook onze serie SIL IN BERLIJN

 


Budakid op ADE 2019

Woensdag 16 oktober draait Budakid op Plaisirs Sonores Showcase in Bar Feijoa, donderdag tijdens Moon Harbour x Exploited Records in Ponton en zaterdag op Komm Schon Alter in Het Sieraad.

Volg Budakid ook op Facebook en Instagram

 

ADE 2019BerlijnBudakidEinmusikaTilburg
Mark van Bergen | @markvanbergen

Gezegende oprichter/hoofdredacteur, die al sinds 2002 professioneel mag schrijven over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde daarbinnen vele groten en kleinen der aarde. Doceert over de dance-industrie op Fontys ACI en schrijft, als er tijd over is, nog boeken ook. Zijn debuut 'Dutch Dance' (2013), over 25 jaar dance in Nederland, werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg in 2018 een internationale opvolger. Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome.

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld