We Are Electrichttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2019/05/Banner-TIOH.png / 1100 / 150 /

Met regelmaat lees je op This Is Our House de column van Denis Doeland, voormalig dj (onder de naam Weirdo), mede-grondlegger van ID&T en tegenwoordig onderzoeker en data-expert. Dit keer neemt hij de Dance Festival Monitor 2018 onder de loep.

door Denis Doeland

Elk kwartaal analyseer ik de markt der dancefestivals. Stijgen de prijzen van tickets? Komen er meer festivals bij?

In deze column lees je dat de markt zich enigszins lijkt te stabiliseren. Althans, dat is de voorlopige conclusie van de Dance Festival Monitor 2018.

Ondanks dat het jaar nog niet is afgelopen, tekenen de contouren van de markt zich al af. Opvallend is dat slechts 1 op de 8 dancefestivals nieuw is. De gemiddelde ticketprijs voor een regulier ticket is 34 euro. De servicekosten dalen voor het derde jaar op rij en blijven onder de drie euro.


Graph


Locatie en capaciteit

2018 telde tot nu toe 422 dancefestivals van 363 unieke merken. In Noord-Holland vonden de meeste festivals plaats, Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn goed voor plek 2 en 3. De meeste festiviteiten vonden plaats in de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Zo’n 70 procent van de festivals heeft een capaciteit van 10.000 of minder bezoekers. 58 procent van de festivals trekt tussen de 1.500 en 5.000 bezoekers. Er waren dit jaar evenveel festivals met een binnen- als met een buitenlocaties.Ticketprijzen, verkoopdagen en annulering

De entreeprijs voor een dancefestival is gemiddeld 34 euro. Daarmee worden de tickets iets duurder: in hetzelfde kwartaal van 2017 lag de ticketprijs 7,1 procent lager.

De korting voor een early bird-ticket nam af: de eerste tickets voor een festival waren gemiddeld bijna 25 procent duurder dan vorig jaar. De servicekosten daalden, in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar, met 1,4 procent.

Omdat 2018 nog niet is afgelopen, moeten we het doen met een inschatting. De verwachting is dat de ticketprijzen dit jaar met 5 procent zijn gestegen. De vroege vogel-prijzen zijn, zoals het er nu naar uitziet, zelfs met 11 procent gestegen.

De servicekosten daalden dit jaar waarschijnlijk met zo’n 6 procent. De ticketproviders die dit jaar het meest in trek waren bij organisatoren, zijn Paylogic, Eventbrite/Ticketscript en Eventix.

Dit jaar is ongeveer 2 procent van alle evenementen geannuleerd, een even hoog percentage als in 2017. Het jaar daarvoor was dat nog 3 procent.

34 procent van alle evenementen meldt in het laatste kwartaal uitverkocht te zijn. Dit zal nog iets oplopen tegen het einde van het jaar. Verwacht mag worden dat zo’n 37 tot 38 procent van alle festivals uitverkocht zal zijn in 2018. Het kostte dancefestivals tot nu toe gemiddeld 109 dagen om al haar tickets te verkopen. Uiteindelijk zal dit gemiddelde iets oplopen, zo valt te verwachten.


Volg TIOH op Facebook:


Amsterdam Dance Event

Een gemiddeld regulier kaartje voor ADE 2018 kostte bijna 24 euro. Met een gemiddelde vroege vogel-korting van zo’n 12 procent kwam de prijs op iets boven de 20 euro.

De meeste organisatoren verkochten hun kaarten in 71 dagen. Paylogic, Eventbrite en Ticketmaster werden door organisatoren het vaakst gekozen als ticketproviders.

Opvallend dit jaar was het aantal meerdaagse evenementen tijdens het Amsterdam Dance Event. Iets maar dan 5 procent van de evenementen duurde meerdere dagen.

Conclusie: jaar van stabilisatie

Als we vooruitlopen op de gehele uitkomst van de Dance Festival Monitor 2018, dan ontstaat voor mij het volgende beeld. De kaartprijs is iets gestegen ten opzichte van vorig jaar en het aantal bezoekers blijft naar verwachting gelijk. Daarmee is 2018 het jaar van de stabilisatie geworden.

In het laatste deel van de Dance Festival Monitor, dat begin volgend jaar zal verschijnen, zal ik de complete uitkomst van de Dance Festival Monitor delen. De grote winnaars lijken de organisaties zelf. Er werd immers minder korting gegeven en werden minder servicekosten doorberekend, zo lijkt het. Wordt vervolgd…


Dance Festival Monitor 

Voetnoot: De Dance Festival Monitor komt tot stand met medewerking van Fanalists. Langs deze weg dank aan Rosa van den Hoven en Nina Meulenkamp voor alle hulp bij het verzamelen van alle gegevens. Mocht je als organisator willen weten of jouw festival mee wordt geteld? Neem gerust even contact op via rosa.vandenhoven@fanalists.com

Kijk hier voor meer columns van de hand van Denis Doeland.

 

columnDancefestivalsDenis Doeland

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld