Support This Is Our Househttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2020/05/Support-This-Is-Our-House.png / 1100 / 150 /

“Eindhoven, real disco is coming!”, belooft Disco Snolly op Facebook. In de afgelopen jaren host het collectief al een eigen plekje bij bijvoorbeeld We Are Electric of een avondje RGB Disco in De Effenaar. Maar op 8 december heeft Snolly bij de Oude Rechtbank eindelijk eens een keer écht het rijk alleen in de Brabantse lichtstad.

‘Ze’ – het feest is steevast een ‘zij’ – interpreteert disco volgens organisator Tim Frenken in de breedste zin van het woord. “En altijd staat één ding voorop: Meezingen!”, vertelt de organisator. Disco Snolly belooft een avond vol Donna Summer, Chaka Khan, Jackson 5 en Dan Hartman. “Eigenlijk alles wat je moeder vroeger op een cassettebandje in de auto draaide terwijl jij, als ware mini-millennial, met je Gameboy op de achterbank zat.”

Snolly op Paaspop

Frenken: “Snolly’s eigen DJ’s hebben allemaal hun eigen disco-expertises. De één laat je genieten van de beste vinylplaten. De ander gooit de grootste klassiekers en hits ‘uptempo’ achter elkaar. En misschien verrast weer een ander je wel met de grootste onbekende pareltjes. Af en toe even met één been buiten het discoboekje, maar wel altijd met disco-invloeden!”

Danskuil

In 2015 barst het discofestijn los in Tilburg. Disco Snolly ontstaat uit een samenwerking tussen het Tilburgse café Cul De Sac en creatief bureau Werktuig.xxx. “Tilburg mag zich eindelijk een echt discofeest rijker rekenen,“schrijft het Brabants Dagblad op 22 oktober van dat jaar. “Met misschien wel een overkill aan evenementen denkt de organisatie van Disco Snolly een nog stiekem best groot gat te hebben gevonden dat zij vanaf november vol passie en enthousiasme in gaat vullen!”


Volg TIOH op Facebook:


Dat ‘gat’ dat Disco Snolly vrij letterlijk mag gaan vullen is de intieme danskuil achterin de Cul De Sac. Thomas de Bont, in die tijd sinds kort aan het roer van het populaire café, wil ‘de Cul’ een ‘nieuw leven inblazen’. De Bont: “De Cul de Sac moet de Cul de Sac blijven. Maar dan wel als muziekcafé voor iedereen.”

Met die zin in het achterhoofd ziet Snolly het levenslicht. “Disco kent geen leeftijd, geslacht, afkomst of geloofsovertuiging. Dankzij de danskuil in de Cul blijft Snolly heerlijk intiem en met de DJ letterlijk in het midden van het publiek wordt iedereen onbewust compleet meegetrokken in de sfeer”, vertelt Tim Frenken.

Disco-imperium

Door de jaren heen groeit het feest verder uit tot een graag geziene gast op festivals. Eerst in 2016 in het ‘Join Us’-dorp van Paaspop met Disco Snolly’s iconische rolschaatsdisco. Frenken: “Weliswaar in een nèt iets te kleine tent, met een nèt iets te ongelijke vloer, kon je rollerskaten met platen van Jackson 5 en Donna Summer op de achtergrond. Daar waar in de middag de die-hards met kater de boel op rolletjes lieten lopen, veranderde de tent in de avond in een heus disco-imperium. Goud!”

Snolly op Paaspop

Later duikt Snolly op als energieke podium-host bij bijvoorbeeld We Are Electric, Daisy Festival, Weekend Magnifiek, 7th Sunday en Jungle Festival. In de toekomst staat op de Snolly-agenda ook nog een ‘huisfeestje’, waarmee de organisatie samen met Rewind, Daisy, en Sjannies Schuurtent een complete Koepelhal in Tilburg uitverkoopt.

Naast thuisstad Tilburg – het feest mag nog steeds iedere eerste vrijdag van de maand de Cul de Sac “uitverkopen” – is de energieke disco-avond nu eerst onderweg naar Eindhoven. De editie in de Oude Rechtbank zal plaatsvinden op 8 december. De kaartverkoop loopt inmiddels, tickets zijn online te verkrijgen vanaf €6,50 euro.

Cul De SacDiscoDisco SnollyEindhovenOude RechtbankTilburgWerktuig
Pieter Leijten

Filmt, monteert en schrijft als journalistieke freelancer. Begon in 2010 met Jackplug Blog en schreef voor Upside Sounds en DJ Mag Nederland over dancemuziek. Vertelt het liefst verhalen door middel van video. Altijd op zoek naar nieuwe muziek: liefst house, dancehall of disco.

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld