Support This Is Our Househttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2020/05/Support-This-Is-Our-House.png / 1100 / 150 /

De nachten van Grenswerk Venlo krijgen steeds meer vorm – én inhoud. Eerst was er al het nieuwe gebouw en een flinke impuls aan events, nu pakt het poppodium door. Met een nieuwe danceprogrammeur (Bob Canters), een krachtig nachtlabel genaamd Grenswerk:AM (GW:AM) en nog meer mooie feesten. Zoals die met techno-icoon Dave Clarke op 17 maart. This Is Our House sprak Bob Canters over de mooie ontwikkelingen in Venlo.

 

Het is nu zo’n 3 jaar geleden dat poppodium Grenswerk het nieuwe gebouw betrok in Venlo. We schreven destijds al dat een mooie eerste impuls aan de nachtprogrammering werd gegeven, onder leiding van Tim Gaal. Terwijl hij inmiddels directeur van Grenswerk is geworden, heeft Bob Canters de danceprogrammering op zich genomen.

We spreken iemand wiens hart als een dikke vierkwartsbeat klopt voor deze wereld, zo blijkt. Bob studeerde muziekmanagement aan de HKU en is al jaren actief in de scene. Naast Grenswerk is hij ook programmeur bij het Zomerparkfeest, werkt hij bij Your Agency, draait hij onder het alias BobbyFresh en organiseert hij feestjes. “Mijn hart ligt echt in deze wereld.”

De stijgende nachtelijke lijn bij Grenswerk heeft zich volgens Bob voortgezet, ondertussen. “Het gebouw, de faciliteiten en de personele bezetting hebben ervoor gezorgd dat we een stuk professioneler zijn geworden op het gebied van onze nachtprogrammering. We zijn inmiddels echt een verlengstuk geworden voor de stad en de regio.”

We zijn echt een verlengstuk geworden voor stad en regio

Grenswerk Ferry Corsten

Café

Niet alleen de zaal zorgt hier volgens hem voor, ook het café speelt een belangrijke rol. “Dat is nu echt een plek geworden om beginnende concepten een plek te geven en ook uit te testen. Ik ben ervan overtuigd dat dit zorgt voor sterke concepten en een betere achterban.”

Daarnaast is door de opschaling ook meer ruimte gekomen voor grotere namen. “Zo hebben we inmiddels artiesten als Jeff Mills, Ferry Corsten (foto boven, red.) en de lokale helden van Moksi mogen ontvangen. En binnenkort natuurlijk Dave Clarke.”


Volg TIOH op Facebook:


Nu zetten jullie een volgende stap met een overkoepelend nachtlabel. Wat is het idee achter GW:AM?

“Met Grenswerk AM proberen we aan de ene kant het nachtprogramma van Grenswerk los te koppelen van de ‘PM’-concerten en aan de andere kant een tof platform te creëren voor de danceliefhebber uit de regio.”

In eerste instantie is het natuurlijk bedoeld voor promotie van onze dance-evenementen, maar er zal veel meer op gebeuren. Denk aan livestreams, giva-a-ways voor andere feesten in de regio, toffe interviews en live-opnames van de dancenachten. Het zal dus echt een plek worden waar dance-liefhebbend Venlo zijn hart kan ophalen.”

‘AM’ kun je natuurlijk opvatten als een knipoog naar jullie ruime sluitingstijden (6:00 uur). Hoe bevalt jullie die?

“De meeste programmering die wij neerzetten eindigt nog steeds rond 04.00. We kijken eigenlijk per avond of concept of het de moeite waard is om zo lang door te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat je beter op het hoogtepunt kunt stoppen, dan een avond langzaam dood te laten bloeden. Daarnaast heeft iedere muziekgenre een kenmerkende sluitingstijd. Techno en drum & bass gaan vaak langer door dan de eclectische, de hiphop- en de r&b-feestjes.”

“Bij bepaalde concepten waarbij je veel mensen van buitenaf trekt, blijven de ruime openingstijden essentieel. Zoals bijvoorbeeld de Airwalk-avonden, die een internationaal trancepubliek trekken.”

Hoe ervaar je de elektronische muziekscene in Venlo en omgeving? Is er veel activiteit en hoe verhouden jullie je daarmee?

“Venlo blijft een lastig verhaal op het gebied van elektronische muziek. Kijk naar een prachtig festival als Ruis, dat helaas niet meer bestaat. We merken wel dat er veel interesse is, maar tot een bepaalde hoogte. En entree vragen is altijd een lastig punt.”

“Ik vind het echt tof om te zien wat er nu met Stereo Sunday gebeurt. Zij hebben de dappere stap genomen om entree te vragen voor hun festival. Iets wat ik niet meer dan logisch vind.”

Je hebt Tim ondertussen afgelost als danceprogrammeur. Hoe ben je op deze plek terechtgekomen?

“Tim en ik kennen elkaar al sinds mijn 15e. Ik organiseerde in die tijd een feestje in Perron55. Op die manier hebben wij elkaar zakelijk ontmoet. We hebben samengewerkt voor diverse projecten. Tim is dus inmiddels directeur geworden bij Grenswerk en heeft hierdoor gewoon minder tijd voor de programmering. Ik heb een groot deel opgepakt, maar wij overleggen nog wekelijks en zijn aandeel in de programmering is nog zeker zichtbaar.”

We willen artiesten programmeren die relevant en niet snel dicht bij huis te vinden zijn

Bob Canters Grenswerk

Op 17 maart komt Dave Clarke de grens opzoeken bij jullie, in navolging van onder meer Ben Sims en Jeff Mills. Waarom moest de ‘baron van de techno’ naar Venlo komen volgens jullie?

“Als vooraanstaand regionaal poppodium willen we artiesten programmeren die relevant zijn en normaal gesproken niet snel zo dicht bij huis te vinden zijn. Dave Clarke is al jaren relevant binnen de technoscene en past zo prima in het rijtje van Mills en Sims.”

“Overigens promoten we ook altijd nieuw talent. Zo staat diezelfde avond ook Nadia Struiwigh op de line-up. Deze dame gooit de laatste jaren hoge ogen met haar sfeervolle releases, onder andere op Central Processing Unit Records. Als dj weet ze overigens ook flink gas te geven, dus een prima combi voor deze avond.”

Tim gaf in het eerdere interview met ons aan dat techno goed werkt in Grenswerk. Is dat nog steeds zo?

“Venlo heeft een haat-liefdeverhouding met techno, naar mijn idee. Er zijn veel liefhebbers en er wordt ook veel georganiseerd. Kijk naar concepten als Huisgenot, Snoeien, Raum 3 en Bamboo, die in ons café plaatsvinden. Daar tegenover staat dan weer het stoppen van Ruis en een concept als Border Collective. Maar ik heb er wel echt vertrouwen in dat de concepten die nu in het café aan de gang zijn uit kunnen groeien tot zeer succesvolle avonden!”

Wat is de ambitie van Grenswerk voor de komende tijd?

“Vooral het uitbouwen van Grenswerk :AM. Onder andere via onze Facebookpagina willen we echt hét danceplatform worden van Zuid-Nederland. We zijn ervan overtuigd dat dit ook zal lukken met de tools die er nu liggen.”

GWAM


GW:AM

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de danceprogrammering van Grenswerk? Volg de Facebookpagina van GW:AM.

Een greep uit de komende evenementen:

17-3 Dave Clarke, Nadia Struiwigh

24-3 Trippedelic – Beyond Reality

31-3 Airwalk presents Coldharbour Night met o.a. OMNIA

Dave ClarkeGrenswerkGW:AMStereo SundayVenlo
Mark van Bergen | @markvanbergen

Gezegende oprichter/hoofdredacteur, die al sinds 2002 professioneel mag schrijven over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde daarbinnen vele groten en kleinen der aarde. Doceert over de dance-industrie op Fontys ACI en schrijft, als er tijd over is, nog boeken ook. Zijn debuut 'Dutch Dance' (2013), over 25 jaar dance in Nederland, werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg in 2018 een internationale opvolger. Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome.

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld