Support This Is Our Househttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2020/05/Support-This-Is-Our-House.png / 1100 / 150 /

Gaat Eindhoven met Koelhuis eindelijk een echt grootstedelijk nachtcultuur-instituut krijgen? Vrijwel alle ingrediënten zijn aanwezig: een indrukwekkende, multifunctionele locatie met een rauwe uitstraling, een fraai, divers programma vol headliners en talenten, plus volop verbinding met lokale creatieven. In aanloop naar de opening, zaterdag 21 december met onder meer good old Joost van Bellen, kreeg This Is Our House vast een exclusieve preview in Koelhuis en zaten we met de makers. Die tijdens de maandenlange verbouwing alles en alles gaven om het uitgaansleven het verdiende nieuwe elan te geven. “Samen met veel creatieve partijen gaan we de nacht in een nieuw daglicht stellen.”

 

Groot, robuust, duister, betonnen, rauw en industrieel. Wie wel eens naar de Berghain in Berlijn is geweest, al dan niet tevergeefs, kan niet anders dan een parallel trekken. Koelhuis in Eindhoven heeft het ook. Het gebouw maakt je nietig als je ervoor staat.

‘Een monoliet’, noemt Gianni Jorissen het graag en terecht. Een rots die uitsteekt boven zijn omgeving. Gianni is samen met Patrick de Koning de drijvende kracht achter Koelhuis. Samen ontvangen ze ons deze zaterdagavond, precies een week voor de grote opening, om vast een kijkje te nemen.

Als het niks wordt hier, kunnen we altijd nog de bouw in

KOELHUIS

Licht en geluid

Mooi is het contrast van binnen met buiten. De schil, met zijn karakteristieke verticale ribben, oogt donker. Maar binnen regeert het licht. Het plafond en de massieve pilaren zijn melkwit. Het showlicht hangt reeds, aan trussen hoog in de zaal. “Daarmee kunnen we die vette kolommen natuurlijk mooi uitlichten.’

Het imposante geluid staat ook klaar – daarover straks meer. Eerst kijken we nog wat verder rond. En vergapen ons aan het monniken- en beulswerk dat Gianni en Patrick (rechts en links op de foto onder) de afgelopen maanden hebben verricht. Ze hebben zelf bars en een toiletgroep gebouwd en het dak mee gerepareerd. “Als het niks wordt, kunnen we altijd nog de bouw in”, aldus Gianni.

KOELHUIS Gianni Patrick

Campina

Ruim 30 jaar lang stond de voormalige opslag van zuivelfabrikant Campina leeg. De enige activiteit kwam van krakers en zwervers, die er niet bepaald in investeerden en het pand nog verder stripten.

Kun je nagaan wat een uitdaging er lag toen Gianni en Patrick het pand afgelopen zomer aantroffen. Toch besloot het duo ervoor te gaan. Ook omdat De Bank, dat hiervoor hun tijdelijke nachthuis was, plots ophield.

Vier maanden hebben ze bloed, zweet, slaap en tranen in de nodige verbouwingen gelegd, zodat het pand voldoet aan de horecawet. Vrijwel het hele gebouw is aangepakt. Buiten de genoemde ingrepen kwamen er ook extra nooduitgangen en een grote trap. Zelfs water en elektriciteit moesten (opnieuw) worden aangelegd.

KOELHUIS bar

Best riskante investeringen, in de wetenschap dat Koelhuis wederom een tijdelijke locatie is. Op hun nieuwe plek hebben ze in ieder geval het volle komende kalenderjaar. Tot oud en nieuw 2020 mogen ze sowieso blijven, is hen door de projectontwikkelaar verzekerd.

Daarna wil deze kantoren in het gebouw realiseren. Koelhuis gaat er echter alles aan doen om op een of andere manier een permanente verblijfsvergunning te verdienen.


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

“We hadden niet gedacht er zo lang mee bezig te zijn. Maar je bent echt aan het pionieren en er moet een zaal voor 2000 man komen. En dat in zo’n oud industriepand. Alles moet steeds gekeurd worden, dus het kost enorm veel tijd.”

Toch is dit voor Eindhoven een investering in de toekomst, denken ze. Gianni: “We geloven echt dat dit de nieuwe vorm van uitgaan is. Een hybride club- slash evenementenruimte waar we heel veel en diverse creatieve mensen en partijen binnen gaan halen. Samen gaan we de nacht in een nieuw nachtlicht zetten. Niet door alleen maar dance-events te programmeren, trouwens. Er komen ook andere evenementen zoals concerten en 80’s parties.”

Met KOELHUIS willen wij lokale creatieven die verdiende sweet spot bieden

Teaser KOELHUIS Eindhoven

Een week voor de grote opening kregen we een exclusieve sneak preview in Koelhuis in Eindhoven. De voormalige zuivel-opslag van Campina is na 30 jaar leegstand gereanimeerd tot multifunctionele club- en eventruimte. En ja, die wordt dus echt COOL. ❄️Stay tuned op onze website voor een uitgebreid interview met de makers, die de afgelopen maanden bloed, zweet, slaap en tranen gaven om hun droom te verwezenlijken. Who's ready for this massive new club in town?!

Slået op af This Is Our House i Søndag den 15. december 2019

 

Geluid van BSL

Koelhuis past bij de grootstedelijke, internationale ambities van Eindhoven. “Nu is Stratumseind nog altijd hét ding waar nachtelijk Eindhoven om bekendstaat. Die ene zuipstaat. Maar wij zien dat hier nog zoveel meer potentie is. Dj’s, organisatoren, designers. Nu zijn die alleen vooral buiten de stad actief. Met Koelhuis willen wij ze die verdiende sweet spot bieden.”

Over sweet spots gesproken: de BSL Bold, het geluidssysteem, wordt nu al gekoesterd als een Eindhovens juweel. Het komt ook echt van eigen bodem. BSL is een Eindhovens bedrijf dat zelf audio en licht ontwikkelt.

“Ze deden al veel met licht, internationaal zelfs. Geluid waren ze lang aan het ontwikkelen. De Bold kennen mensen misschien in compacte set-up van GLOW in het oude V&D-pand. Wij zijn nu de eerste echte locatie waar ze de grote set neerhangen. Inclusief delay, dus dat gaat echt heel vet klinken.”

Koelhuis

En zo kijkt Koelhuis volop naar wat er in de stad gebeurt. Naar Modulaser bijvoorbeeld. Een lokale speler die met oud en nieuw, als techno-frontvrouw Amelie Lens (foto onder) het beton en de Bold komt testen, een lasersysteem introduceert. Of naar Lumus, dat internationaal actief is met lichtkunst in het nachtleven.

“Die jongens hadden tijdens Glow in De Bank al een keer iets heel vets staan. Nu zullen ze af en toe terugkeren. Maar niks permanents hoor, je moet elke keer een andere beleving krijgen als je hier binnenkomt. We zijn alleen met een aantal TU-studenten aan het kijken of we hier één vast object kunnen realiseren.”

Je moet elke keer een andere beleving krijgen als je binnenkomt

Amelie Lens

Heel veel innovatie vindt nu eenmaal voor het eerst plaats in de nacht, willen ze maar zeggen. “Daar willen wij maximaal gebruik van maken. Met muzikale programmering, maar ook met kunst en dans als randprogramma.”

Het is al hun vijfde tijdelijke locatie, maar deze wordt ‘de sickste’. “We hopen echt dat dit opgepikt wordt door de community.” Vooralsnog lijken ze gelijk te krijgen. Koelhuis gaat Open koerst af op een vol huis, de nieuwjaarsnacht van Labyrinth Club met Amelie Lens is al tijden uitverkocht.

Buiten het net aangekondigde Dagcollege Winterfestival in maart, uit de koker van Nachtcollege, kunnen ze nog niets over het verdere programma zeggen. Behalve dan dat er volop opties lopen bij andere partijen, waaronder diverse landelijke.

KOELHUIS

Mocht het niet lukken met Koelhuis, dan denken ze niet dat ze een project van dit kaliber ooit nog eens doen. “We gingen echt voor het pand, de buitenkant. Daarna hebben we binnen de ene na de andere grote hobbel voor onze kiezen gekregen. Uiteindelijk hebben we die op ons tandvlees genomen.”

Wat ook moed gaf: het feit dat er nu een nachtbeleid is. Voor het eerst nam het Eindhovense college van B en W een divers en levend uitgaansbeleid op in het coalitieakkoord. Er kwam ook een Nachtburgemeester. “We zijn misschien wel het allermoeilijkste scenario wat je kunt hebben, maar als het allemaal lukt dan kan de gemeente voortaan heel wat aan.”


KOELHUIS

Koelhuis

De officiële opening is tijdens Koelhuis gaat OPEN!, zaterdag 21 december vanaf 22:00 uur met o.a. Joost van Bellen, Eric Valentine, Robob en MOZEM Collective.  Zie voor meer info en tickets de eventpage.

 

Amelie LensDe BankEindhovenJoost van BellenKOELHUISLabyrinth ClubUgur Akkus
Mark van Bergen | @markvanbergen

Gezegende oprichter/hoofdredacteur, die al sinds 2002 professioneel mag schrijven over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde daarbinnen vele groten en kleinen der aarde. Doceert over de dance-industrie op Fontys ACI en schrijft, als er tijd over is, nog boeken ook. Zijn debuut 'Dutch Dance' (2013), over 25 jaar dance in Nederland, werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg in 2018 een internationale opvolger. Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome.

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld