We Are Electrichttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2019/05/Banner-TIOH.png / 1100 / 150 /

Eindhoven krijgt er een grote nieuwe culturele broedplaats bij. Eind augustus opent aan het Stadhuisplein De Bank, gevestigd in en vernoemd naar het voormalige pand van ABN-Amro. Naast clubavonden kun je er een zeer gevarieerd aanbod van frisse cultuur verwachten.

 

De Bank is een initiatief van Gianni Jorissen en Patrick de Koning, die eerder onder meer De Bron van de grond kregen aan het Stratumseind.

De opening staat gepland voor het weekend van 31 augustus. Daarvoor wordt al proefgedraaid.

De culturele invulling van het oude bankgebouw is tijdelijk. “Misschien zitten we er een half jaar, misschien 2 jaar”, aldus Gianni.

We gaan zoveel mogelijk cultuur proberen te maken

De Bank buitenkant

Maar de ambities zijn er niet minder om. “We gaan proberen zoveel mogelijk cultuur te maken. Films, theater, debatten, concerten en clubavonden. We willen zoveel mogelijk cultuur toevoegen uit alle disciplines voor en van deze stad.”

Aan ruimte geen gebrek. De Bank krijgt de beschikking over een grote zaal met een capaciteit van zo’n 1000 man. Daarnaast is er tweede ruimte waar nog 650 personen in kunnen. “Gecombineerd komt het, door veiligheidseisen, op zo’n 1300 man. Een enorme plek dus.”

De Bank

STRP en DDW

Het programma is nog onder constructie. Maar volgens Gianni wordt in ieder geval samengewerkt met partijen als DDW en de STRP Biënnale.

De Bank moet op eigen benen staan, het krijgt alleen een tijdelijke vergunning maar geen subsidie. Gianni: “Dus we kijken hoe we de balans kunnen vinden tussen frisse cultuur brengen en commercieel draaien.”

De Bank binnen

De nieuwe tijdelijke cultuurplaats houdt volgens de initiatiefnemer geen verband met de recente impulsen vanuit het Eindhovense stadsbestuur en de nachtburgemeester.

“Dit liep al eerder. Verder is het nieuwe coalitieakkoord natuurlijk nog heel vers. Gelukkig staat daarin wel voor het eerst zwart op wit dat B en W werk willen maken van het nachtleven. En het Nachtburgemeesterstap juich ik enorm toe. Maar is afwachten of het ook tot daden komt, en niet bij loze beloften blijft. Op deze manier tonen wij echter aan dat de ambitie blijft bestaan.”


Meer over De Bank

Volg de Facebookpagina van De Bank voor meer info en events.

De BankEindhovenNachtburgemeester
Mark van Bergen | @markvanbergen

Gezegende oprichter/hoofdredacteur, die al sinds 2002 professioneel mag schrijven over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde daarbinnen vele groten en kleinen der aarde. Doceert over de dance-industrie op Fontys ACI en schrijft, als er tijd over is, nog boeken ook. Zijn debuut 'Dutch Dance' (2013), over 25 jaar dance in Nederland, werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg in 2018 een internationale opvolger. Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome.

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld