Support This Is Our Househttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2020/05/Support-This-Is-Our-House.png / 1100 / 150 /

Club Kompass in Gent mag weer open. Hun advocaten zijn met succes naar de Raad van State gestapt in aanvechting van het besluit om de succesvolle zaak 4 maanden te sluiten wegens ‘drugsproblemen’. Dat besluit werd dinsdag door de raad geschorst. 

 

“De Raad erkent de aanhoudende constructieve en coöperatieve houding van Kompass tegenover de Stad”, aldus meester Vereecke tegenover Het Nieuwsblad. “Onze cliënt heeft altijd goed samengewerkt en willen samenwerken met de Stad, ook inzake maatregelen tegen drugs.” Financieel zou de sluiting ook teveel impact hebben, aldus de Raad van State.

Ondertussen zinspeelt Kompass wel op een permanent vertrek uit Gent, nadat het programma al tijdelijk werd verhuisd naar Antwerpen. Samen met het gros van de Belgische clubscene is men er woest over de opstelling van burgemeester De Clercq. Volgens Kompass is de maatregel van De Clercq ‘compleet buiten proportie‘.

>> Zie ook EHBO’ers: Meer openheid over partydrugs, pillentest moet terug

Kompass Klub Gent

Toekomst

De afgelopen weken moest Kompass uitwijken naar elders. Voor vorige week vrijdagavond stonden techno-helden Amelie Lens en Kobosil geboekt. Dit event is verplaatst naar zondag in De Shop en Club Vaag in Antwerpen. Komend weekend blijft de show met o.a. Âme gepland in Fuse in Brussel, daarna wordt weer gedraaid op het eigen honk.

“En misschien is dat wel wat we ook in de toekomst moeten doen, Gent links laten liggen”, aldus Kompass eerder tegenover De Morgen. “Wat wil Gent eigenlijk, cultureel? Als je geen nachtleven wil, moet je dat gewoon zeggen.”

Jens: “Er moet altijd conversatie blijven tussen een stad en een club. Wij werken volop mee. Van de 23 dealers die bij ons zijn opgepakt, zijn er 18 door ons gegrepen. Nu wordt dat tegen ons gebruikt, zo van: ‘het is wel erg veel’.”

Als Gent geen nachtleven wil, moet het dat gewoon zeggen

I was supposed to play at (sold out) Kompass Klub in Ghent this Friday, but I’m sad to say the club has been shut down…

Slået op af Amelie LensTorsdag den 14. marts 2019

‘Verschuiving van probleem’

Ugur Akkus, baas van Extrema Outdoor Belgium en Labyrinth Club in Hasselt (interview), is ook boos. “Bestuurders moeten hun ogen openen. Een sluiting is niet de oplossing, je verschuift het probleem alleen maar. Mensen zullen altijd drugs blijven gebruiken in het uitgaansleven, dan gaan ze het in de illegaliteit of thuis doen. Je kunt beter inzetten op voorlichting en educatie.”


Volg TIOH op Facebook:


De afgelopen weken ontstond vanuit de clubscene reeds een golf van steun voor Kompass, nadat de burgemeester zinspeelde op actie. Directe aanleiding daarvoor was het overlijden van een 31-jarige medewerker in de club, naar verluidt door een te hoge dosis MDMA. Ook daarna zouden in en rond Kompass nog diverse drugsgerelateerde zaken aan het licht zijn gekomen.

Fans van Kompass stelden in reactie op de dreiging een petitie op, die inmiddels ruim 10.000 keer is getekend. Onder meer Extrema Outdoor en club Fuse hebben de petitie gedeeld op hun platformen.

Kompass Klub Gent


Steun Kompass

De petitie is hier te vinden.

 

DrugsExtrema Outdoor BelgiumGentKompass KlubPartydrugs
Mark van Bergen | @markvanbergen

Gezegende oprichter/hoofdredacteur, die al sinds 2002 professioneel mag schrijven over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde daarbinnen vele groten en kleinen der aarde. Doceert over de dance-industrie op Fontys ACI en schrijft, als er tijd over is, nog boeken ook. Zijn debuut 'Dutch Dance' (2013), over 25 jaar dance in Nederland, werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg in 2018 een internationale opvolger. Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome.

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld