Support This Is Our Househttps://www.thisisourhouse.nl/wp-content/uploads/2020/05/Support-This-Is-Our-House.png / 1100 / 150 /

Tijdens een avond in de club of op een after is het vrij gebruikelijk. “Even een ballonnetje”. Het gebruik van lachgas lijkt vrij onschuldig, maar is de laatste jaren al meerdere keren ter sprake gekomen; vooral de gevolgen hiervan. Nu wordt er door brandwondencentra echter een nieuwe trend gespot: Ernstige vrieswonden. 

 

In drie weken tijd werden veertien personen opgenomen met ernstige vrieswonden aan de binnenkant van de bovenbenen. Het oplopen van de ernstige vrieswonden is in al deze gevallen het gevolg van het gebruik van lachgasballonnen.

 

Oorzaak

Tijdens het vullen van de ballonnen zit de lachgastank tussen je benen. Deze tank is vaak ijskoud. De roes waarin je komt na inname van het lachgas zorgt er daarnaast voor dat je pijngrens wordt verhoogd. Zo merken gebruikers vaak niet dat hun huid tegen de tank volledig aan het bevriezen is.

Het letsel aan huid door bevriezing komt overeen met diep tweedegraads en derdegraads brandwonden.

“Een dag later komen ze er dan pas achter dat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen”, zegt Ymke Lucas, brandwondenarts in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

 

Daarnaast zijn grotere lachgastanks in opkomst. Het aantal nieuwe incidenten is waarschijnlijk terug te leiden naar de opmars die deze grote tanks maken.

 

Gevolgen gebruik lachgas

Lachgas kent naast de ernstige brandwonden ook andere gevolgen. Eerder stelde onze drugwatcher Charles Dorpmans van Novadic Kentron: “Lachgas werd ooit op YouTube opgepikt en raakte met name onder jongeren heel populair. Maar er zitten zeker wel risico’s aan. Alleen al het feit dat je in- en uitademt door een ballon, is slecht. Daardoor krijg je minder zuurstof in je hersenen. Niet goed, zeker niet als je jong bent en je hersenen nog niet uitgegroeid zijn.”

 

Met de waarschuwing voor vrieswonden krijgt de discussie rondom de ogenschijnlijk “onschuldige” partydrug een nieuw hoofdstuk.

Lachgas

Foto: Dominic Milton Trott, Drug Users Bible

Waarschuwing

De waarschuwing komt niet geheel verrassend op dit moment. De brandwondencentra schrikken van de plotselinge toename van deze ongevallen en willen nieuwe slachtoffers voorkomen. De slachtoffers, veelal tieners en twintigers, zijn nog jong en beseffen niet wat de gevaren zijn. Met de vele festivals in het vooruitzicht deze zomer, is de verwachting dat het aantal slachtoffers nog flink zal toenemen, stelt Lucas.

“Daarom willen we het vroeg onder de aandacht brengen nu het festivalseizoen begint en het lachgasgebruik waarschijnlijk weer toeneemt. Je kunt er ernstige littekens aan overhouden.”

 

Zeker in de dancescene is lachgas momenteel niet weg te denken. In onze eerdere feature spraken we over de de verdraagzaamheid ervan met festival-organisatoren.

>> Zie ook: Partydrugs: steeds uitdagender voor gebruiker én bestrijder

 


Wil jij je eigen ervaring delen of toevoegen aan dit artikel? Mail redactie@thisisourhouse.nl.

 

Omslagfoto: ProMo-Cymru

 

BallonnenBrandwondencentraLachgasNieuwsWaarschuwing

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF.
ALS EERSTE OP DE HOOGTE. THE PARTY IS HERE!

* Verplicht veld